5 tips til effektiv optænding i brændeovnen

5 tips til effektiv optænding i brændeovnen

Hvordan tænder man nemt og effektiv op i brændeovnen? Dette spørgsmål er der mange brændeovnsejere der stiller sig selv.

Vi har lavet en guide til dig med 5 tips, som giver dig en perfekt optændingsfase.

 1. Forberedelse og brug af tørt brænde
  Start med at sikre dig at brændeovnen er ren og at der ikke ligger aske fra tidligere brug. Sørg også for at lufttilførslen er åben.
  Det er vigtigt at du bruger tørt brænde for at sikre en effektiv forbrænding og en optimal varmeudnyttelse. Er træet vådt eller fugtigt kan det skabe meget røg og mindre varmeudvikling.

 2. Opbyg en solid struktur i ovnen
  Forbered et lag i bunden af brændeovnen bestående af letantændeligt materiale. Det kan være optændingsbriketter, tændblokke eller sammenkrøllet avispapir.
  Dernæst stables små brændestykker ovenpå optændingsmaterialet i et krydsmønster, som giver god luftgennemstrømning og dermed får ilden til at sprede sig hurtigt og jævnt. 
   
 3. Tænd op i ovnen
  Optændingsmaterialet i bunden af ovnen er effektivt til at starte ilden. Brug en lang lighter eller tændstik, så det er muligt at komme ned i bunden af brændeovnen – og tænd op.
  Luk lågen eller døren til ovnen let i, så der stadig kommer lidt luft ind og bidrager til luftcirkulationen – dermed kvæles ilden ikke.
 4. Hold øje med lufttilførslen
  Når ovnen er tændt, er det vigtigt i startfasen at holde øje med om flammerne udvikler sig og får ordentligt fat. Breder ilden sig ikke i ovnen, kan det være nødvendigt at justere lufttilførslen, så der kommer en bedre cirkulation og luft til ilden.
   
 5. Etablering af stabil ild
  Lad ilden etablere sig og flammerne brænde jævnt inden du gradvist kan supplere med større stykker af brænde. Når der tilføjes mere brænde i ovnen, er det vigtigt, at du stadig holder øje med lufttilførslen, og justerer den hvis ilden er ved at blive kvalt eller forbrændingen ikke er effektiv.

En perfekt optændingsfase kræver opsyn og tålmodighed, for at flammerne giver en effektiv og langvarig udvikling af varme.

Vi tilråder at sikkerhedsforanstaltningerne og producentens anvisninger for den specifikke brændeovn følges. Sørg også for at din skorsten er ren og i god stand for optimal effektivitet og sikkerhed.

Tilbage til blog