Estimering af årligt brændeforbrug

Estimering af årligt brændeforbrug

At forudsige det nøjagtige brændeforbrug i løbet af en vinter eller et år kan være udfordrende og nærmest umuligt. Flere faktorer spiller ind i beregningen af hvor mange kubikmeter brænde der er nødvendigt;

  • Bruges det som primær varmekilde?
  • Har du fjernvarme eller andet og bruger brændeovn som sekundær varmekilde?
  • Er det blot til hygge i sommerhuset?
  • Benyttes brændeovnen eller pejsen hver dag?
  • Bliver det en kold vinter?

De væsentligste parametre, som har indflydelse på årets forbrug af brænde, er hvorvidt ovnen er primær eller sekundær varmekilde, eller om det blot er til hygge på årets kolde dage. Samtidig spiller klimaet en stor rolle, er det et koldt efterår og en hård vinter, bliver der typisk mere inde- og hyggetid og dermed brug for varme og det modsatte gør sig gældende hvis klimaet viser sig fra sin gavmilde side.  

Også brændeovnens effektivitet spiller en væsentlig rolle i forhold til estimering af forbruget. Ligesom faktorer omkring boligen har indflydelse på forbruget, f.eks. størrelsen på boligen og graden af isolering.

Er det en moderne brændeovn der benyttes, har den givetvis højere effektivitet og dermed udnyttes brændet bedre end i en ældre brændeovn. Er brændeovnen stor med større kapacitet bruges der potentielt mere brænde, men omvendt kan de store moderne ovne være mere effektive i udnyttelsen af varmen og, som konsekvens af dette, forbruge mindre brænde. Vedligeholdelsen af brændeovnen spiller også ind, hvis brændeovnen skal producere en jævn temperatur. Er ovnen ren og velholdt genererer den en mere effektiv varme med en mindre mængden af brænde.

Størrelsen af bolig vil også have indflydelse på hvor meget brænde der skal bruges. Et stort hus kræver mere brænde for at blive varmet op og opretholde temperaturen. Her spiller isolering også en stor rolle, er boligen godt isoleret vil varmen bevares bedre og forbruget af træ vil dermed være mindre.

Disse ovenstående faktorer kan måske guide dig i forhold til at kunne estimere dit årsforbrug af brænde og dermed tilpasse dit køb hertil.

Brænde har heldigvis en lang holdbarhed og kan sagtens gemmes til næste sæson eller år, hvis der er noget tilovers. Vores råd hos BURNit er derfor at købe en tilstrækkelig mængde brænde, så der er nok til resten af året. Opbevares det tørt og med god luftcirkulation vil træet være lige så brugbart næste år – og så er du allerede klar til den næstkommende sæson.

Tilbage til blog